Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'protejarea-jucatorilor-din-zona-asanumitelor-social-games' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Protejarea jucătorilor din zona așa-numitelor Social Games


În vreme ce România face primii pași spre crearea unei fundații care să se ocupe de problematica Jocului Responsabil, țările care au deja o vastă experiență în domeniul protejării jucătorilor predispuși la probleme de joc trag un alt semnal de alarmă – cel legat de așa-numitele Social Games. 

Sigur știți despre ce este vorba – le vedeți pe aproape toate rețelele de socializare, iar majoritatea dintre ele sunt inspirate din teme specifice cazinourilor. Deși nimeni nu pare să le dea prea mare importanță – în afară de cei care le joacă și care le dedică tot mai multe ore –există voci din industria gamblingului care spun că trebuie să le acordăm toată atenția noastră, deoarece sunt segmentul cu cea mai rapidă creștere din industria jocurilor și, fără niște reguli în acest domeniu, lucrurile riscă să se complice în privința responsabilității jucătorilor.


Un domeniu prea puțin cunoscut și monitorizat

Cu toată că industria acestor social games crește ca Făt-Frumos – într-un an cât altele în 7 – nu există nici măcar o definiție unanim acceptată a acestor jocuri. Nu mai vorbim despre o analiză complexă a riscurilor pe care le implică, o analiză care trebuie corelată cu problematica jocului responsabil din domeniul jocurilor de noroc - hai să le spunem, clasice. Producătorii și operatorii acestor social games susțin că ele nu pot fi încadrate în categoria jocurilor de noroc și, așa stând lucrurile, nu necesită o reglementare specifică. 

Dar, ținând cont de faptul că oamenii petrec tot mai mult timp și chiar cheltuiesc tot mai mulți bani pe aceste jocuri – pe care unii specialiști în problematica jocului responsabil le văd doar drept niște adevărate porți spre jocurile de noroc reale –se pune problema necesității unor măsuri de protecție pentru consumatori. Avem de-a face cu un domeniu cu totul nou, cu o rată de creștere explozivă, care trebuie tratat cu multă precauție de autoritățile de reglementare din fiecare stat.


Datele privind comportamentul jucătorilor, extrem de importante

Desigur, pentru moment nicio țară nu se grăbește să reglementeze aceste jocuri sociale, ar fi pripit fără existența unor date care să arate o situație reală. Dar deja Statele Unite au vorbit despre un ghid al normelor de protecție pentru consumatorii de social games, iar Marea Britanie prin vocea autorității naționale de reglementare, Gambling Commission  – echivalentul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc – a prezentat în ianuarie 2015 un raport în care își prezenta preocuparea legată de acest nou domeniu. 

Pentru a putea vorbi despre norme și reglementări este extrem de important ca autoritățile să intre în posesia unor date reale despre comportamentul jucătorilor de social gaming. Mecanismele de joc nu sunt întotdeauna transparente, nu există o diferențiere clară între jocurile care implică și bani reali, nu doar sume virtuale și, cea mai mare problemă, de fapt, a oficialilor din domeniul gamingului – nu există o limită de vârstă pentru cei care pot accesa aceste jocuri. Preocuparea numărul unu este cea legată de minori și de cum le vor influența aceste social games comportamentul legat de gambling în adolescență și, ulterior, viața adultă.

Cert este că o cale a dialogului onest și a dezbaterilor trebuie deshisă între autorități și cei care oferă pieței aceste jocuri sociale. Inclusiv în țara noastră unde, deși nu avem statistici în acest sens, putem bănui că piața jocurilor sociale a prins foarte bine. ROMBET va relua subiectul social gaming și implicațiilor sale în curând în seria articolelor dedicate responsabilității în gambling.


Ca de obicei, ne puteți trimite opiniile și întrebările dumneavoastră pe adresa office[at]rombet.com.


-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazine nr 65/2015



  •   21 iunie
  •   Rombet