Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'o-noua-modalitate-de-a-oferi-ajutor-celor-cu-probleme-de-joc' ORDER BY date DESC LIMIT 1

O nouă modalitate de a oferi ajutor celor cu probleme de joc


În cadrul programului său dedicat jocului responsabil, ROMBET lansează o linie telefonica la care răspunde un psiholog.

Încă de la înființare, Asociația Rombet s-a implicat în dezvoltarea unor programe de joc responsabil. În paralel cu susținerea și impulsionarea demersurilor de infiintare a fundatiei de interes public dedicată jocului responsabil, Rombet a pus la punct propriul program de educare, prevenire și consiliere a persoanelor cu probleme de jocuri de noroc. Asemenea altor programe din țări cu tradiție în domeniu, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc a realizat o pagina de internet, cu informații despre riscurile asociate gamblingului, iar pentru cei care simt că au depășit (sau sunt pe cale să depășească) limita jocului de noroc ca distracție, pune la dispoziție un set de instrumente care să le vină în ajutor.

“Rombet a început colaborarea cu doamna psiholog Cristina Anghel și, în scurt timp, vom avea pentru toți cei interesați, jucători cu probleme sau membri ai familiei acestora, ori chiar prieteni, o linie de telefon dedicată, la care vor putea discuta cu dumneaei despre problemele legate de joc și se vor putea, totodată, programa la două ședințe de evaluare gratuite.

Aș dori să subliniem și faptul că noi nu privim toate aceste proiecte pentru un joc responsabil ca pe o forma de concurență între diferite organizații și asociatii, ci ca pe o oportunitate de colaborare între toți cei interesați de acest subiect, spre binele întregii industrii de gambling. Cu toții avem – sau ar trebui să avem – același interes, grija față de jucători, responsabilitatea socială, promovarea (și păstrarea) jocurilor de noroc în zona distracției, socializării, entertainment-ului”, declară domnul Dan Iliovici, director executiv ROMBET, expertul asociației în domeniul jocului responsabil.

Psihologul Cristina Anghel ne enumeră semnele prin care cei din anturajul unui jucător cu probleme de joc, sau aflat în zona de risc, pot să-și dea seama de situația în care se află persoana respectivă.

“Persoanele cu joc problematic pot fi foarte discrete în ceea ce privește activitățile de joc. Uneori, familia suspectează o problemă legată de jocurile de noroc, dar nu este sigură.

Semnele jocului de noroc problematic sunt, în principal, următoarele:

• Datorii inexplicabile

• Împrumuturi frecvente, însa rar achitate

• Lipsa banilor destinați cheltuielilor comune zilnice

• Facturi neplătite la termen

• Tendința de a fi secretos

• Absențe neexplicate

• Lipsa interesului pentru activități cu familia

• Indispus, ușor iritabil

• Apeluri telefonice de la creditori furioși

Uneori, jucătorul problematic le spune membrilor familiei mai degrabă ce vor să audă decât adevărul. Nu este suficient ca persoana respectivă să facă o simplă promisiune că nu va mai juca. Trebuie să existe acțiuni clare care să stea în spatele acestor promisiuni. Trebuie ajutat să fie deschis cu cei apropiați în ceea ce privește situația financiară. Un alt pas ar fi atragerea în activitățile familiale, trebuie insistat pe modificarea modului de viață. Familia trebuie să implice și dependentul în luarea deciziilor. În plus, tot familia, dar și prietenii trebuie să acționeze astfel încât să-i mențină vie jucătorului dorința de schimbare. Este important ca membrii familiei să nu se lase copleșiți de situație și să apeleze la un specialist pentru a afla care este soluția cea mai potrivită pentru a ieși din impas. Tratamentul începe odată cu recunoașterea acestor probleme şi cu dorinţa de a le depăşi”.

Identificarea persoanelor cu risc în dezvoltarea de probleme de jocuri de noroc în stadiile incipiente ale comportamentului adictiv este importantă, pentru că șansele de revenire sunt mai mari și mai rapide în cazul unei intervenții timpurii, arată experiența celor care au abordat domeniul.

“Bineînțeles că este mult mai ușor să ajuți o persoană cu risc, într-un stadiu incipient al problemelor de joc, decât un dependent. Din păcate, intervenția timpurie este dificil de realizat din cauza modului insidios în care se instalează dependența.

În vederea schimbării comportamentului său de joc, persoana respectivă trebuie să accepte (recunoască) faptul că are o problemă. Indiferent de modul de abordare a dependenței, jucătorul este singurul care poate lua decizia de a renunța la activitatea de jocuri de noroc. O persoană cu probleme de jocuri de noroc se poate trata, dar are nevoie nu numai de psiholog, ci și de suportul familiei, al partenerului de viață și al prietenilor. Tratamentul implica psihoterapie, programe bazate pe anumiți pași de parcurs, autoajutorul, susținerea oferită de partener, medicatia, sau o combinație a acestora”, explică psihologul Cristina Anghel, psiholog partener al Asociației Rombet în proiecte ce vizează jocul responsabil.

Noi sfaturi din partea dumneaei, în rubrica din numărul următor. Pentru orice sugestie sau informație pe această temă, puteți scrie la adresa office[at]rombet.com.

Doamna Cristina Anghel este psiholog clinician autonom. A absolvit facultatea de psihologie la Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti și are un master în psihologie clinică, hipnoză și interventii terapeutice de scurtă durată. Detalii despre activitatea ei pot fi găsite și pe site-ul www.laterapeut.ro.

Articol publicat în revista Casino Magazine in decembrie 2015.



  •   08 decembrie
  •   Dan Iliovici