Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'jocul-responsabil-o-noua-perspectiva-europeana' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Jocul Responsabil – o nouă perspectivă europeană


Dan GhitaObservăm în ultimele luni o efervescență deosebită la nivel european, cu privire la reglementarea jocurilor de noroc, și în special în ce privește publicitatea pentru această activitate specială. Iar tendința este de a restrânge, de a limita modalitățile prin care se realizează comunicarea comercială în domeniul gamblingului, tendință ce merge pe ideea reducerii impactului publicității la jocurile de noroc asupra copiilor și persoanelor vulnerabile.

Dacă în cazul Italiei avem un ”exemplu” extrem de ”reglementare”, prin interzicerea totală a publicității pentru jocurile de noroc, măsură populistă luată de partidul Muvimento Cinque Stelle, alte state au o abordare mai rațională.

Astfel, Spania a făcut un pas considerat de experți ”o măsură preventivă” menită să diminueze factorul de risc din cadrul categoriilor vulnerabile în fața jocurilor de noroc, tocmai pentru a evita ajungerea la discuții sau condiții atât de restrictive privind promovarea acestor servicii de entertainment. Pentru jocurile de noroc online, în Spania a fost înființată ”Consejo Asesor del Juego Responsible” – o comisie consultativă pentru joc responsabil. Noutatea constă în faptul că această comisie are în componența ei reprezentanți ai principalelor organizații iberice din domeniul sănătății publice, din dorința de a crea programe și platforme de soluții cât mai bine aplicate pe tipurile de probleme – în special sociale –care apar în rândul categoriilor vulnerabile de jucători. Decizia liderilor de opinie spanioli din domeniul jocurilor de noroc de a reașeza strategic direcția jocului responsabil are și un alt factor determinant: recent, Ministerul Sănătății din Spania a decis catalogarea jucătorilor cu probleme grave (adicții) în aceeași categorie medicală cu dependenții de droguri, ceea ce a suscitat o aprinsă dezbatere la nivelul societății civile în Peninsula Iberică.

În arhipelagul britanic, se simte aceeași orientare… profilactică a abordării problematicii jocului responsabil: Responsible Gambling Strategy Board – structura responsabilă cu strategia și politicile de joc responsabil din cadrul Gambling Commission din Marea Britanie – are o nouă șefă, în persoana Dr. Anna van der Gaag, o cunoscută și militantă personalitate din domeniul sănătății publice din Marea Britanie, numită Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE) în semn de recunoaștere a eforturilor sale în acest domeniu. „Sunt încântată de această oportunitate de a fi parte a unui angajament de înțelegere și de reducere a daunelor și de sensibilizare cu privire la costurile personale și sociale care pot apărea din activități de jocuri de noroc” – spunea Dr. van der Gaag, imediat după numire. Este limpede, așadar, că aspectul preventiv este deopotrivă soluția pentru jucători și operatori. 1-7 noiembrie a fost Săptămâna Jocului Responsabil în Marea Britanie, o săptămână în care guvernul de la Londra a anunțat că va impune reduceea mizei maxime la jocurile cu potențial adictiv ridicat, așa numitele FOBT – Fixed Odds Betting Terminals, de… 50 de ori! (de la 100 GBP la 2GBP). Iar termenul limită pentru conformare a fost redus de la un an, cât a fost inițial, la șase luni!

Foarte recent, câțiva dintre cei mai mari operatori de jocuri de noroc online din Marea Britanie, reuniți în cadrul Remote Gambling Association (RGA), au agreat, în mod voluntar, să nu mai difuzeze reclame la jocurile de noroc în timpul competițiilor sportive televizate live, într-un efort comun de a reduce impactul acestor reclame asupra copiilor, cea mai vulnerabilă categorie de public. Măsura a fost salutată deja de către Tom Watson, marcant leader al laburiștilor britanici, care și-a declarat susținerea (încântarea) față de măsura anunțată de operatorii online care au adoptat propunerea Partidului Laburist de interzicere a reclamelor la jocurile de noroc în timpul meciurilor televizate în direct. ”Sunt bucuros că de data asta industria a ascultat și și-a luat în serios responsabilitățile…”, a subliniat Watson în încheierea declarației sale.

În România, sperăm să avem un nou suflu în modul în care abordăm problematica Jocului Responsabil odată cu semnarea Pactului pentru responsabilitatea industriei jocurilor de noroc. Avem nevoie, în continuare de un semnal cât se poate de clar din partea comunității de afaceri că înțelege că integrarea acestor politici și programe de joc responsabil în fluxul de business este o dovadă de responsabilitate socială, de maturitate a industriei. Avem un Pact, acum trebuie să-l punem în aplicare prin acțiuni concrete, altfel va rămâne "literă moartă”. O abordare curajoasă a jocului responsabil, cu toate aspectele sale, inclusiv a problematicii reclamelor la jocurile de noroc, ne poate feri de ”surprize” extrem de neplăcute în viitorul apropiat. Dacă nu acționăm azi, mâine s-ar putea să fie prea târziu. Dacă nu suntem suficient de înțelepți ca să începem să ne auto-reglementăm, vor veni alții să ne reglementeze.” – spune Dan Iliovici, vicepreședinte ROMBET.



  •   14 ianuarie
  •   Dan Iliovici