Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'primii-pasi-spre-implementarea-oficiala-a-jocului-responsabil' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Primii pași spre implementarea oficială a Jocului Responsabil


În curând și țara noastra se va alinia recomandărilor Comisiei Europene privind Jocul Responsabil. Concret, urmează să avem în România o fundație de interes public dedicată, în primul rând, protecției minorilor și a celor care au probleme legate de jocurile de noroc.

Astfel, OUG 92/2014 prevede, printre altele, că „va fi înfiinţată o fundaţie de interes public, din care vor face parte, la cerere, membrii Consiliului Consultativ de pe lângă O.N.J.N., al cărei obiectiv principal va fi respectarea măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social, adoptate de Comitetul European pentru Standardizare".

Toți organizatorii de jocuri de noroc licențiați vor fi obligați să contribuieanual la finanțarea acestei fundații, urmând ca „fondurile anuale sa fie alocate pentru activităţile şi programele de protecţie a tinerilor, prevenirea şi tratamentul dependenţei de jocuri de noroc, realizarea promovării şi publicităţii responsabile".

ROMBET consideră că una dintre principalele misiuni ale noii fundații trebuie să fie aceea de a informa publicul – în special categoriile vulnerabile, minori și tinerii, cu privire la riscurile participării la jocurile de noroc. La fel de importantă este prevenirea apariției problemelor legate de jocuri, consilierea și ajutorul acordat persoanelor care au dificultăți din cauza dependenței de jocuri de noroc, prin colaborarea fundației cu specialiști în tratarea acestui tip de probleme.

“Considerăm absolut necesar să fie realizată, de la bun început, o evaluare profesionistă, obiectivă, a situației actuale, prinefectuareaunui studiu la zi privind incidența jocurilor de noroc în țara noastră, pe toate categoriile de jocuri de noroc.

Mai mult, având la dispoziție o serie de date dintr-un studiu similar, realizat de GfK România în 2012, vom putea compara cele două seturi de informațiiși vom putea analiza evoluția și tendințele fenomenului.

Pe lângă această primă parte a studiului, o altă cercetare, realizată de data aceasta împreună cu specialiști în psihologie, va trebui sa fie dedicată determinării numărului de persoane cu probleme de joc, pe fiecare categorie de jocuri de noroc. Această parte a studiului credem că va fi o adevărată provocare pentru specialiști, deoarece, după se știe,nu există o graniță clară între jucătorul ”normal”, cel care practică jocurile de noroc ca pe o distracție, și jucătorii cu probleme – așa-numiții dependenți, iar aceștia din urmă își recunosc rareori situația.

Este foarte importanta obținerea acestor date, pentru a avea o imagine cât mai apropiata de realitate a gamblingului din țara noastră, care să nu mai lase loc diverselor informații și interpretări subiective, privind amploarea fenomenului dependenței”, declară domnul Dan Ghiță, președintele asociației ROMBET.


Jucătorii – mai bine informați. Minorii - complet excluși și protejați

Așa cum am subliniat și în articolele precedente, dedicate unui joc responsabil, jocurile de noroc trebuie să însemne distracție, nu probleme. Avem la dispoziție experiența din alte state europene cu tradiție în acest domeniu și,pe baza celor mai bune practici, trebuie să găsim cele mai bune modalități de a ne asigura că putem preveni problemele de joc și că îi putem ajuta pe cei care, din nefericire, se confruntă cu ele. Credem că extrem de importantă, în planul de acțiune al fundației, ar trebui să fie încheierea unor colaborări cu cabinete specializate în consilierea jucătorilor cu probleme și a familiilor acestora.

Mesajele fundației ar trebui separate, în funcție de publicul țintă:

-    în comunicarea către minori va trebui să fie clar transmisă prevederea legală potrivit căreia este interzisă participarea acestora la jocurile de noroc, precum și accesul lor în sălile de jocuri specializate

-    participanților la jocuri, pe de altă parte,vatrebuie să li sevorbeascămai mult despre echilibru, despre jocul ca distracție, dar și despre prevenție și consiliere, acolo undeeste cazul.

Mai mult, toate mesajele ar trebui să fie susținute de un site dedicat jocului responsabil, precum și de campanii de informare și educare, realizate sub diferite forme, pentru o cât mai bună mediatizare a acestora.

“Un alt aspect important pentru susținerea obiectivelor fundației, ar trebui să-l constituie organizarea de cursuri cu personalul operatorilor de jocuri de noroc, pentru ca angajații să poată recunoaște din timp jucătorii cu risc de probleme de joc. Personalul din locațiile de joc trebuie să învețe cum să abordeze și să ajute acești participanți la joc. De asemenea, printr-o implicare directă a asociațiilor de profil, vor putea fi organizate seminarii și cu operatorii de jocuri, pentru ca aceștia să conștientizeze importanța și necesitatea responsabilității sociale”, este de părere domnul Dan Iliovici, director executiv al ROMBET.


Asociația ROMBET sprijină toate demersurile pentru implementarea programelor de joc responsabil în România și promite să vă țină la curent cu toate noutățile despre acest subiect.


-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazinenr 62/2015



  •   15 aprilie
  •   Rombet