Transparență, unitate, acțiune

Comunicate Rombet

Fiscalitatea în industria jocurilor de noroc din România


Cine a crezut că dezbaterea legată de modalitatea în care va fi aplicată noua lege a industriei de gambling din România s-a încheiat, s-a înșelat. Discuțiile și interpretările au căpătat un nou suflu săptămâna aceasta când, la o masă rotundă legată de fiscalitatea industriei jocurilor de noroc din România, vicepreședintele Rombet, Anchidim Zăgrean, a arătat că există discrepanțe între ceea ce spune legea, și ceea ce se aplică ”în teren” de către reprezentanții autorităților fiscale.  

Dl. Zăgrean a precizat că organizatorii de jocuri de noroc își desfașoară activitatea având obligatoriu ca obiect principal 9200 din Codul CAEN, ceea ce înseamnă servicii în domeniul jocurilor de noroc și al pariurilor.

“Deducem ușor, aplicând reglementarile contabile conforme cu directivele europene, că această activitate este una de prestări de servicii în comision, care poate să fie, în funcție de tipul de joc specific: comision fix, stabilit și încasat direct de organizator, sau comision variabil, care rezultă din diferența dintre miză și premii.

Prin urmare, dacă reglementarile sunt atât de clare, de ce autoritățile fiscale din România au o cu totul altă interpretare, atunci când e vorba de veniturile din activitatea de jocuri de noroc?, a declarat dl. Zăgrean.

“Potrivit acestei interpretări eronate, autoritățile consideră că orice sumă încasată de organizatorii de jocuri de noroc reprezintă venit. Dacă am accepta acest raționament, ar trebui ca băncile să înregistreze, din punct de vedere contabil, toate încasările din conturile clienților tot ca venituri. Am ajunge astfel primii din Europa, prin umflarea artificială a PIB-ului cu toate aceste ‘venituri’ nereale...“ a adăugat vicepreședintele Rombet.

Acest punct de vedere, cu privire la interpretarea noțiunii de venit din activitatea de jocuri de noroc, este împărtașit, de altfel, și de dna. Odeta Nestor, președintele ONJN, care a precizat: ”Am participat, săptămâna trecută, în Malta, la o conferință pe tema jocurilor de noroc în UE - cu mențiunea că acolo e o cinste să conduci firme de jocuri de noroc, deoarece acestea reprezintă peste 15% din PIB-ul țării –conferință la care am intrebat cum se stabilește venitul din activitatea de jocuri de noroc. Răspunsul a fost unul unanim, că peste tot venitul organizatorilor îl reprezintă GGR (Gross Gaming Revenue), adică diferența dintre miza colectată și premiile acordate jucătorilor.”

Pe de altă parte, reprezentanții ANAF au ieșit în presă cu o replică referitoare la cazul care a stârnit întreaga dispută. Astfel, ANAF susține că „în data de 11.12.2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de ANAF în dosarul nr. 10248.1/2/2010 și a pronunțat decizia irevocabilă nr. 7695/2013, prin care a constatat faptul că:(…) impozitul pe venit de  5% se aplică asupra veniturilor totale realizate de reclamantă din activitatea de pariuri sportive, fără ca acestea să fie diminuate prin acordarea premiilor sau altor cheltuieli." 

Ceea ce ANAF omite însă să aiba în vedere, este faptul că, în România, jurisprudența (precedentul) nu este izvor de drept. Mai mult, în cazul la care se referă ANAF, organizatorul (reclamanta) nu aplicase corect reglementarile contabile, conforme cu Directiva Europeană, în ceea ce privește înregistrarea veniturilor din activitatea de servicii prestate (jocuri de noroc).

Dl. Anchidim Zăgrean supune atenției ANAF și prevederea din Regulamentul nr. 549/2013 al Parlamentului European si al Consiliului Europei, document publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, unde la punctul 4.135 avem urmatoarea definiție:

”Loterii și jocuri de noroc
4.135. Definiție: sumele plătite pentru bilete de loterie sau pariate constau în două elemente: plata pentru un serviciu către unitatea care organizează loteria sau jocul de noroc și un transfer curent rezidual către câștigători.”

Această definiție confirmă cele susținute în permanență de ROMBET, și anume faptul că doar o parte din taxa de participare la joc, colectată de organizatori de la jucători, reprezintă de fapt venitul organizatorului, sub forma unui comision pentru serviciile prestate de acesta. Cea mai mare parte din totalul sumelor colectate de la participanții la joc (jucători) se distribuie, sub forma de premii, câștigatorilor.

Rombet se va implica în mod activ, ca și pâna acum, în apărarea drepturilor industriei și al aplicării corecte și echitabile a reglementărilor din acest domeniu.  •   26 noiembrie
  •   Rombet