Transparență, unitate, acțiune

Comunicate Rombet

ROMBET la WrB London: autoreglementarea, cheia dezvoltării industriei


ROMBET completează prezența internațională a industriei românești de jocuri de noroc prin participarea la un alt eveniment de elită de pe continent: WrB London - Responsible Gambling, CSR and The Bottom Line, eveniment organizat de Clarion Events.

Dl.Dan Iliovici, vicepreședinte ROMBET, a fost invitat ca vorbitor în cadrul panelului ”The Impact of Advertising Legislation on Responsible Gambling and Profits”, alături de alte personalități din industrie, precum Hermann Pamminger, Head of CSR, European Affairs & Tourism Politics, Casinos Austria, William Chambers, Head of Compliance, Betway, Tristan Gijsenbergh, Public Affairs and Policy Officer, European Advertising Standards Alliance și Andrew Taylor, Regulatory Policy Executive, Advertising Standards Authority. 

Una dintre principalele teme dezbătute a fost legată de tendința actuală, la nivel european, de restricționare severă a reclamelor la jocurile de noroc. Italia, de exemplu, prin Decreto Dignità, a decis interzicerea totală a reclamelor la jocurile de noroc. Spania a anunțat, săptămâna trecută, că intenționează să adopte și ea un set de măsuri în acest sens, dar nu atât de drastice ca în Italia, de interdicție deplină. O dezbatere similară, la nivel politic, există și în Belgia.

Vorbitorii au susținut faptul că interzicerea reclamelor nu este soluția pentru a asigura protecția eficientă a minorilor și a categoriilor de persoane vulnerabile. ”A interzice nu înseamnă a reglementa. Interdicția este cea mai facilă modalitate de a ”negocia” cu un pachet dificil de avantaje și dezavantaje și reprezintă recunoașterea incapacității autorităților de a ține domeniul sub control”, a declarat dl.Iliovici.

”La nivel internațional, industria de gambling nu are o percepție bună în rândul publicului larg și politicienii se sprijină și pe acest ”argument” când își construiesc platforme populiste, în scop electoral. Trebuie ca industria să facă pași serioși în sensul unui marketing responsabil: în cadrul mandatului meu ca președinte al ONJN, am elaborat și pus în dezbatere publică un Cod Etic de Comunicare Responsabilă în Gambling. A fost un semnal puternic – o invitație adresată industriei la autoreglementare, semnal care din păcate a rămas fără o continuitate, atât din partea industriei, cât și dinspre autoritate”, a mai spus dl.Iliovici în cadrul panelului.

Participanții la discuție au subliniat ideea că publicitatea este necesară în gambling, ajută jucătorii să se îndrepte spre operatorii licențiati, deci nu interzicerea publicității este soluția, ci o reglementare sau autoreglementare eficientă, care sa asigure protecția minorilor și a jucătorilor aflați în zona de risc.

Susana Campuzano Fernández, Deputy Head of Unit for Institutional Relations and Management, Spanish Directorate General for Gambling Regulation, Carl Brincat, Deputy General Counsel, Malta Gaming Authority și Birgitte Sand, Director, Danish Gambling Authority au declarat la unison că organizatorii de jocuri de noroc trebuie să faca pași serioși spre o mai buna informare a jucătorilor, atât cu privire la jocuri (modalitatea de desfășurare a jocului, premierea, acordarea bonusurilor etc.), cât și referitor la modul în care jucătorii pot apela la mecanisme de auto-limitare privind sumele jucate, timpul petrecut la joc, precum și modalitățile de auto-excludere.



  •   25 octombrie
  •   Rombet