Transparență, unitate, acțiune

Comunicate Rombet

Noile norme legislative, dezbătute în premieră la Conferința Română de Gambling. Rombet a fost partener de platină


Noul cadru legislativ, dezvoltarea unui mediu de business corect al jocurilor de noroc, eradicarea pieței negre și creșterea siguranței pentru jucători – sunt doar unele dintre principalele subiecte dezbătute în cadrul celei de a șasea Conferințe Române de Gambling, care a avut loc miercuri, 2 martie, la Palatul Parlamentului.

Acestea sunt și rezultate la care se așteaptă și operatorii din industrie odată cu adoptarea, la sfârșitul lunii februarie, de către Guvernul României, a noilor norme de aplicare a legii jocurilor de noroc.

La eveniment au fost prezentă conducerea ONJN, în frunte cu dna Odeta Nestor, președintele Oficiului, reprezentanți ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului și ai Consiliului Concurenței.

“Suntem mândri că autoritățile au început să acorde importanță industriei jocurilor de noroc și suntem în plin proces de schimbare a imaginii acestei industrii, iar desfășurarea conferinței la Palatul Parlamentului cred că reprezintă un mesaj cu o puternică încărcătură simbolică”, a declarat în deschiderea evenimentului Dan Ghiță, președinte Rombet.

Noul cadru legislativ oferă ocazia unei concurențe loiale operatorilor pe piața jocurilor de noroc, cu eliminarea operatorilor de pe piața neagră, și creșterea siguranței jucătorilor. Doar în 2015, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc din cadrul Guvernului României, a efectuat peste 8.000 de controale, cu o valoare totală a amenzilor aplicate de peste 8 milioane de lei.

“Astfel, la sfârșitul lui 2015 erau înregistrați cu drept de licență 488 de operatori de jocuri land based și 19 operatori de jocuri online. Numărul operatorilor land based este mai mic decât în 2014 ca urmare a controalelor Oficiului Național pentru Jocurile de Noroc din cadrul Guvernului (ONJN). Cadrul reglementat va oferi o siguranță operatorilor licențiați și va crea un mediu de business corect”, a intervenit în cadrul conferinței Odeta Nestor, președinte ONJN.

Noua legislație diferențiază România în sens pozitiv de alte state europene cu economii mai dezvoltate, au subliniat reprezentanții industriei. „Mă gandesc la Polonia, la Republica Cehă…, unde piața neagră a jocurilor de noroc a înflorit, în condițiile unei legislații deficitare. Noile norme de aplicare a legislației din țara noastră ne vor ajuta la eradicarea pieței negre în această industrie și, implicit, la creșterea siguranței jucătorilor, care merg să se distreze într-un mediu reglementat, sigur, și nu într-o locație clandestină/ilegală/neautorizată. Dacă anii trecuți nu existau operatori licențiați în domeniul jocurilor online, în prezent sunt înregistrați, cu acte în regulă, 19 astfel de operatori, care se supun unor reguli clare, care protejează jucătorii”, a declarat Dan Iliovici, prim-vicepreședinte Rombet.

Una dintre cele mai urmărite prezentări din cadrul secțiunii plenare dedicate noii legislații, a fost cea a domnului Anchidim Zăgrean, vicepreședinte ROMBET, Vă punem la dispoziție textul integral al acestei prezentări, precum și Sinteza condițiilor de licențiere și autorizare, valabilă pentru anul 2016.

Și pentru că vorbim despre protejarea jucătorilor, un subiect fierbinte pe lista discuțiilor de la Conferința Română de Gambling a fost și jocul responsabil: “Nu cred că mai există vreo conferință sau eveniment de gambling în România, sau oriunde în lume, care să nu conțină o secțiune dedicată Jocului Responsabil. Mă bucură să văd că Rombet se preocupă constant de prevenirea, identificarea, evaluarea şi asistarea psihologică a persoanelor cu probleme legate de jocurile de noroc. Foarte curând, acest gen de programe vor căpăta o nouă dimensiune la nivel național, prin înființarea Fundației de interes public dedicate acestui domeniu, precum și a fondului din care se vor finanța activitățile și programele acesteia”, a precizat Cristina Anghel, psiholog consultant al asociației Rombet.

Reamintim că mult așteptatele Norme de aplicare a legii jocurilor de noroc au fost adoptate de Guvern, după luni întregi de suspans, în data de 24 februarie 2016. Normele cuprind condițiile tehnice de licențiere a operatorilor, precum și cele de acordare a licențelor de gradul doi, pentru toți cei care oferă servicii conexe jocurilor de noroc.

ROMBET vă pune la dispoziție textul integral al actului normativ care cuprinde noile norme de aplicare a legii privind jocurile de noroc, publicat în Monitorul Oficial nr. 151 din 26.02.2016.


Dan Iliovici, director executiv ROMBET

Odeta Nestor, președinte ONJN

Conferința Română de Gambling 2016



  •   02 martie
  •   Rombet