Transparență, unitate, acțiune

Comunicate Rombet

Rombet a reprezentat România la EGR Online Gambling Briefing, Eastern Europe, defășurat în mai, la Praga


În a doua jumătate a lunii mai, Praga a găzduit un eveniment cu o importanță deosebită pentru industria jocurilor de noroc. Peste 50 de profesioniști ai domeniului s-au întâlnit în cadrul EGR Online Gambling Briefing – Eastern Europe 2017, domnul Bogdan Coman, Director Executiv, reprezentând Rombet în calitate de invitat și speaker al conferinței.

Unora dintre cei mai importanți operatori și furnizori de servicii din industrie, precum Playtech, Microgaming, Betgenius, BetConstruct SBTech, Olympic Casinos, Betsson, Fortuna li s-au alăturat reprezentanți ai autorităților de reglementare din Cehia, dar și avocați și consilieri juridici din România, Cehia, Polonia și Țările Baltice. Agenda conferinței a fost una extrem de bogată, discuțiile centrându-se pe subiecte de maxim interes pentru domeniul nostru, de la contextul regional al pieței de jocuri online în Europa Centrală și de Est, analiza tendințelor de unificare a produselor de jocuri de noroc între mediile online și landbased, până la corectitudine în  activitățile sportive și trendurile la care ne putem aștepta în următoarea perioadă, în regiunea ECE.

Domnul Bogdan Coman, director executiv Rombet, a luat cuvântul în cadrul panelului intitulat „Construind în continuare: diversificare și inovare în Europa Centrală și de Est”, accentuând ideea că, cel puțin pentru viitorul apropiat, activitățile online de la noi din țară vor rămâne indisolubil legate de cele offline. Atitudinea pornește atât de la legiuitor, care a reglementat licențele disponibile pentru activitățile online în oglindă cu cele offline, dar și de la operatori, aceștia adaptându-și oferta din mediul online promovând produsele care sunt cele mai de succes în mediul land based. 

Alături de reprezentantul Rombet, la panel au mai participat și Tal Zamstein (Fortuna Group Head of Gaming), Zakaria Khitarishvili (CEO Betsense) și Michal Kopec (Senior Business Manager Better Collective), concluziile discuțiilor fiind că piețele din zona ECE sunt în plin proces de maturizare, comparativ cu țările vest-europene. Mai mult decât atât, în viitor se așteaptă ca interesul în zona de pariuri sportive să se mute de la pre-match, către in-play, indicând faptul că jucătorii devin tot mai dinamici și tot mai implicați în fenomentul de pariu, în timp ce evenimentul este în desfășurare. În ceea ce privește e-sportul, acesta rămâne în continuare un produs secundar, „în umbra” sporturilor propriu-zise.

Agenda conferinței de la Praga a atins și alte subiecte ce au captat atenția participanților. Astfel, panelul „Situatia regională” a constituit o trecere în revistă a progreselor statelor din regiune. În ceea ce privește România, cu 16 operatori licențiati și peste 270 de companii cu licențe de clasa a 2-a, țara noastră se îndreaptă în direcția potrivită, având în vedere interesul din ce în ce mai mare manifestat de operatorii internaționali. Astfel, Romania este în mod cert un exemplu de bune practici în ceea ce privește reglementarea cadrului online într-o jurisdicție, cu atât mai mult cu cât au existat în cadrul evenimentului 3 mese rotunde pe subiectul cadrului legislativ în Romania, Cehia și Polonia. Cele două din urmă au încă probleme majore de reglementare din mai multe motive, printre care interesele monopoliste ale loteriilor naționale, nivelul foarte ridicat de taxare al operatorilor și cadrul extrem de birocratic și consumator de timp al aplicării pentru noi licențe.

„Dezvoltarea mediului online și cel land based în forma unui canal unic” a deschis subiectul celor mai bune strategii pe care operatorii de land-based le pot aborda atunci când își doresc să facă pasul către mediul digital, în timp ce „Corectitudinea în gambling” s-a concentrat în mod special pe subiectul sensibil al meciurilor aranjate, mai ales în randul echipelor de minori, și cum poate fi combătut acest fenomen și prin intermediul operatorilor de jocuri de noroc. . Recomadarea experților pe această direcție a fost cea de a mări gradul de protecție  pe care îl adoptă departamentul de trading, dar și de a contribui la stoparea fenomenului nedorit prin programe comune  implementate cu autoritățile publice. 

„Industria jocurilor de noroc de la noi din țară se află într-un moment foarte important. Avem un cadru legislativ care funcționează – ca întotdeauna există însă loc și de mai bine - , o nouă echipă la conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și, mai mult ca oricând,  atenția din regiune este ațintită asupra României. Noi, Rombet, simțim lucrul acesta, la fel și membrii noștri. Organizăm seminarii de informare și suport, participăm la evenimente internaționale precum cel de la Praga și ne asigurăm că suntem mereu conectați la noutățile din domeniul, pe care le comunicăm constant către membrii Rombet. Ne dorim o dezvoltare organică și susținută a industriei jocurilor de noroc din România, iar acest lucru se poate face numai prin implicare și cooperare între toți operatorii, furnizori de servicii și legiuitori deopotrivă”, a declarat domnul Bogdan Coman, director executiv Rombet, după încheierea discuțiilor din cadrul EGR Online Gambling Briefing – Eastern Europe.




  •   26 mai
  •   Rombet