Rombet a participat, la Londra, la World Regulatory Briefing, o conferință dedicată exclusiv Jocului Responsabil

În luna septembrie, reprezentanții Rombet au participat la Londra, la World Regulatory Briefing (WrB), conferința organizată de partenerul nostru cu tradiție, Clarion Events. Considerată una dintre platformele preferate ale autorităților de reglementare și operatorilor din Europa, WrB și-a propus să abordeze anul acesta una dintre temele cele mai importante, la acest moment, ale domeniului nostru și anume Jocul Responsabil și inovațiile pe care operatorii le fac în direcția aceasta.

Ca și în anii precendenți, evenimentul a adus la masa discuțiilor speakeri renumiți, atât din cadrul celor mai mari companii ale industriei gamblingului din regiune, cât și reprezentanți din cadrul conducerii UK Gambling Commission, instituția britanică de reglementare din domeniul jocurilor de noroc.

„Ne așteptam ca, așa cum se întâmplă în fiecare an, să avem ocazia de a participa la paneluri extreme de interesante și de a discuta cu reprezentanți din partea unor „jucători” de talie mondială, cu atât mai mult dacă ne gândim la tema aleasă de organizatori pentru ediția de anul acesta, și anume Jocul Responsabil. Și nu ne-au fost înșelate așteptările: de la manageri ai compartimentelor de JR din cadrul unor companii multinaționale precum Betsson ori Betway, CEO ai unora dintre cele mai mari grupuri de pariuri ca Skybet și Mr. Green, până la directori ai UKGC și chiar prezența, am spune noi curajoasă, a unui parlamentar britanic, totul indică faptul că, atât pentru companiile, cât și pentru instituțiile publice din Marea Britanie, Jocul Responsabil este tratat cu maximă seriozitate”, a declarat domnul Bogdan Coman, Director Executiv al Rombet, care a reprezentat asociația la evenimentul din capitala londoneză.

Nu doar speakeri renumiti și subiecte interesante pentru participanții WrB-Responsible Gambling, dar și perspective noi și mesaje puternice. Abordând chestiunea adicției în sfera digitală, experții au fost de părere că industria jocurilor de noroc poate da tonul în strategiile de minimizare a dependenței în general, în mediul digital, dată fiind existența deja a unor eforturi coordonate de contracarare a adicției în domeniul e-gamblingului, spre deosebire de alte sfere ale domeniului virtual precum e-comerțul sau social media. Însă acest fapt implică și o foarte bună cunoaștere a jucătorilor, așa cum a explicat Directorul Executiv al Comisiei de Gambling din Regatul Unit, direcție în care Marea Britanie a făcut progrese notabile prin inițierea unor studii și obținerea unor date importante privind jucătorii britanici.

Nici subiectul publicității execesive nu a fost omis din discuțiile de la WrB, așa cum avea să sublinieze directorul pe Joc Responsabil de la Betsson, unul dintre cei mai mari operatori la nivel european. Concluzia discursului său a fost un îndemn de a limita eforturile de publicitate, inclusiv prin reglementări - așa cum sunt cele ce se pregătesc pentru țara noastră. Alături de directorul Betsson, la Londra au fost prezenți și Richard Flint, CEO Skybet, și Jasper Karrbrink, de la Mr. Green, care au luat cuvântul în cadrul „The CEO panel”, o secțiune dedicată transparenței și sustenabilității în responsible gambling.

Fie că se vorbea despre percepții, strategii ori legislație, fie că se discuta pe exemple și situații concrete, precum comparația între sistemul englez de auto-excludere versus cel danez, mult mai reglementat, fiecare dintre cele 6 paneluri ale conferinței World Regulatory Briefing, de la Londra, a fost de un real folos tuturor celor care au înțeles că Jocul Responsabil merită atenția cuvenită sau … așa cum spunea unul dintre invitații WrB, din partea Parlamentului Britanic: „Schimbarea trebuie să vină, în primul rând, de la operatori. Mai mult, nu trebuie doar să faceți lucruri în direcția jocului responsabil, ci trebuie să și comunicați ceea ce faceți, astfel încât întreaga societate să perceapă eforturile voastre”.

•   15 septembrie