Transparență, unitate, acțiune

SELECT * FROM gambling WHERE url = 'prioritate-zero-protejarea-copiilor-tentati-de-gambling' ORDER BY date DESC LIMIT 1

Prioritate zero: protejarea copiilor tentați de gambling


Atunci când vorbesc despre problemele de joc, autoritățile pun în capul listei de priorități protejarea minorilor. Și este normal să fie așa, din moment ce, potrivit tuturor studiilor făcute în acest domeniu, minorii prezintă un risc dublu sau chiar triplu de a dezvolta probleme legate de joc în comparație cu adulții. Conform datelor adunate de oficialii din Australia care au pornit și ei o campanie de prevenire a acestor cazuri, unul din cinci adulți cu probleme de joc a început să practice gamblingul înainte de 18 ani.

Și pe bătrânul continent, Comisia Europeană pune mare accent pe situația delicată a copiilor tentați de gambling. La un eveniment organizat recent în Sofia, domnul Harrie Temmink, director adjunct al Directoratului General pentru piața si servicii comunitare din cadrul Comisiei Europene declara: "Prima, și cea mai importantă direcție este protejarea clienților - minorii, în primul rând, precum și categoriile vulnerabile și cei cu probleme de dependență".

Ghidul de recomandări europene pentru piața jocurilor de noroc online  conține și el referiri speciale la prevenirea problemelor de joc în cazul copiilor și adolescenților. De exemplu, Comisia recomandă ca fiecare site să aibă o procedură de înregistrare, astfel încât vârsta și identitatea să poată fi verificate de operatori. Important este și accesul la linii de ajutor la care minorii să poată suna pentru asistență când au probleme legate de jocurile de noroc. De asemenea, este extrem de important accesul la reclamele ce vizează industria jocurilor de noroc - el trebuie să fie extrem de bine controlat.

Preocuparea a ajuns și la oficialii români care pregătesc o campanie la nivel național de prevenire a participării minorilor la jocuri de noroc.Poliţia Română, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, asociaţii ale operatorilor de  jocuri de noroc, printre care și ROMBET,  precum și Colegiul psihologilor vor fi partenerii acestei acțiuni menită să împiedice apariția unor probleme de gambling în rândul celor cu vârste fragede. Autoritățile vor porni, așadar, o amplă acțiune de informare și consiliere pentru părinți și copii privind riscurile asociate practicării jocurilor de noroc de către minori. În paralel, vor fi informați și monitorizați operatorii de jocuri de noroc privind respectarea prevederilor legale în domeniu.


L-am rugat pe domnul Dan Ghiță, președinte ROMBET și membru în Consiliul Consultativ al ONJN să ne vorbească despre acest plan al autorităților.


Domnule Dan Ghiță, cât de importantă este acțiunea care se pregătește?

Una extrem de importantă, atât pentru tineri și părinții lor care vor fi astfel puși în gardă și ne vor cunoaște mai bine domeniul de activitate, cât și pentru industrie care trebuie să fac acest pas spre implementarea unor reguli privind jocul responsabil. Poate că știți că eu tot militez pentru o industrie transparentă și consider că este important ca ea să fie la fel de lipsită de mistere și prejudecăți și pentru minori, pentru elevii de liceu, mai precis, căci ei sunt ținta principală a campaniei. Tentațiile vor fi astfel mai mici pentru ei. Acțiunea nu va fi ușoară - mulți minori nu participă la jocuri de noroc în locații, ci mai mult de pe telefoane sau aplicații. Vom duce o luptă grea, dar va merita fiecare efort.


Cum se va implica ROMBET în tot acest demers?

Asociația pe care o conduc a adus de multă vreme în discuție delicatul subiect al jocului responsabil. Noi purtăm de câteva luni discuții cu psihologi cu experiență care să ne îndrume pașii spre o industrie a gamblingului mai responsabilă. Vom susține fără rezerve proiectul inițiat de Poliția Română, vom face tot ce ne stă în putere să îl mediatizăm și să îl implementăm. Iar după ce va fi abordată problema minorilor, ne vom îndrepta atenția și spre adulții afectați de aceste situații. Cred într-o industrie unită, transparentă, dar și implicată.


Vă mulțumim!

Seria articolelor privind jocul responsabil va continua în numerele următoare.


-articol apărut în revista Casino Life & Business Magazine




  •   06 ianuarie
  •   Rombet